Az alábbiakban megnézzük a WordPress telepítését néhány egyszerű lépésben CPanel (Control Panel) segítségével.

1. WordPress telepítés első lépése: meg kell nyitni a tárhelyszolgáltatótól kapott levelet a Cpanel bejelentkezési adatok miatt, mert ezekre a WordPress telepítéséhez szükség lesz.

Wordpress telepítése első lépés

WordPress telepítéséhez a tárhelyszolgáltatótól kapott hozzáférésre lesz szükség (szükség lesz a Cpanel felhasználói névre, a Cpanel jelszóra)

 

A tárhely szolgáltatótól kapott levélben rá kell kattintani a linkre.

Ezek után a CPanel adminisztrációs felülete fog megnyílni ahol be kell írni a már említett felhasználónevet és jelszót.

Wordpress telepítés cpanellel

WordPress telepítéshez be kell lépni a CPanel adminisztrációs felületére

 

2. WordPress telepítés második lépése: Az adminisztrációs felületen legörgetve meg kell keresnünk a Softaculous Installer alatt a WordPress telepítőt, majd miután megvan, kattintsunk rá.

 

Wordpress telepítés a Softacolous Apps Installer segítségével

WordPress telepítéséhez kattintson a logóra

 

3. WordPress telepítés harmadik lépése: A telepítés kiválasztásához kattintsunk az INSTALL NOW gombra és adjuk meg a telepítéshez szükséges információkat.

Wordpress telepítése install

WordPress telepítése az INSTALL NOW gombbal indul

 

Nézzük, mi az, amit be kell állítanunk (nem minden telepítő rendszer pont ugyanígy néz ki, de az adatokat hasonlóképpen kell megadni):

 • A szoftver telepítésekor először is ki kell választanunk az elérési protokollt:
  • Ha van ssl tanúsítvány a szerveren akkor célszerű a https-t kiválasztani, ha nincs akkor marad a http. Ha később kerül beállításra a domain névhez az SSL, a későbbiekben is van lehetőség http-ről áttérni a https-re néhány lépésben..
  • És itt lehet azt is kiválasztani hogy az oldalt www-vel vagy www nélkül szeretném használni. Felmerülhet a kérdés, hogy melyik a jobb a www vagy a www nélküli. Az igazság az hogy egy átlagos felhasználónak tulajdonképpen teljesen mindegy, igazán nincs különbség. Ez a személyes preferencia kérdése. (Amire azonban figyelni kell az, hogy ne módosítsuk a webhely URL-jét, vagyis ha az elején beállítottuk, hogy www-vel használjuk az oldalt (vagy www nélkül), akkor ezt a későbbiekben ne módosítsuk.)
 • Válasszon domain nevet: Ha valakinek több domain neve van a tárhelyen akkor itt Ki kell választani hogy melyik domainnév alá szeretné telepíteni a WordPress
 • Telepítési könyvtár: Ha azt szeretnénk hogy a domain nevet beírva azonnal megjelenjen a weboldal akkor a telepítési könyvtár mezőt üresen kell hagyni. Ha egy másik könyvtárba szeretnénk telepíteni akkor ide a könyvtár nevét kell beírni.
Wordpress telepítés beállítások 1

WordPress telepítéshez el kell végezni a beállításokat

 

További beállítások:

Wordpress telepítés beállítások 2

WordPress telepítés beállítások 2

 

Oldal beállítások:

 • Vendégkönyv név: Talán kicsit furcsán van megfogalmazva, az oldal címét lehet itt megadni, ez majd a böngésző fejlécében (ill. a Google találati listáján) fog megjelenni.
 • A podcast leírás pedig tulajdonképpen a weboldalnak a leírása (hogy mivel is foglalkozik).
 • Ezeket természetesen későbbiekben is meg lehet változtatni
 • Multisite engedélyezése: ha egy weboldalunk van akkor ezt nem javaslom kipipálni. (A multisite mód azt jelenti hogy egy adminisztrációs felületről több weboldalt lehet adminisztrálni.)

 

Admin fiók beállítások:

 • Felhasználónév: alapban az “admin” van megadva ezt javaslom kicserélni hiszen ez nem biztonságos.
 • Jelszó: a “pass” jelszót semmiképpen sem hagyjuk ott, hanem helyére mindenképpen egy erős jelszót kell megadni. (A kis sárga kulcsra való kattintással a program automatikusan generál egy erős jelszót).
 • A jelszó alatt megjelenik egy állapotjelző mutatja hogy mennyire erős a jelszó, célszerű ezzel minél nagyobb a értéket elérni. (Látható, hogy a “pass” alapértelmezett jelszó erőssége: “rossz”.)
 • Admin email cím: mindenképpen egy létező email cím legyen, ugyanis erre fogja a WordPress elküldeni a telepítési adatokat, illetve ezen fog velünk kommunikálni a rendszer.

 

Nyelv beállítások:

A nyelv választás során célszerű magyar nyelvet választani és így az adminisztrációs felület is magyar nyelvű lesz. (Természetesen a nyelv a későbbiekben megváltoztatható.)

További beállításokkal itt már nem kell foglalkozni. (Előre fel lehet témákat telepíteni, de később is meg lehet tenni.)

 

4. WordPress telepítés negyedik lépése:

Itt most már csak egy feladatunk van: kattintsunk a TELEPÍTÉS gombra.

WP telepítési beállítások 3

Indítsuk el végre a WordPress TELEPÍTÉSÉT

 

A WordPress rendszer telepítése néhány másodperc alatt megtörténik, ahogyan ezt a folyamatjelzőn látni fogjuk.

Wordpress rendszer telepítése

A WordPress rendszer telepítése folyamatban

 

Ezek után egy üzenetet fogunk kapni a sikeres telepítésről. Továbbá megkapjuk a weboldal elérhetőségét, és az adminisztrációs rendszer elérhetőségét.

Wordpress telepítése kész

Elkészült a WordPress rendszer telepítése

 

Nincs más dolgunk mint hogy nekilássunk a weboldal elkészítésének. Lépjünk be a WordPress weboldal adminisztrációs felületére.